Пісірілген шұжықпен жасалатын рецептілер таңғы асқа жақсы келеді, пісірілген шұжықтан тездетіп жеңіл, дегенмен тоқ бутербродтар жасауға болады ғой.

Пісірілген шұжықты оның жағымды дәмі мен диеталығы үшін жақсы көреді, әдетте бұл ет өнімі ысталған және шикідей ысталған шұжықтарға қарағанда майы азырақ, сонымен бірге оны тіпті балаларды тамақтандыруға да қолдануға болады. Балалар үшін пісірілген шұжықтардың арнайы түрлері сатылады, бірақ мұндай өнімді таңдағанда оның құрамы мен жарамдылық мерзімін мұқият қарау керек.

  • Пісірілген шұжықпен жасалатын ең танымал әрі әйгілі тағамдар – оливье, окрошка, ірімшік қосылған түрлі ыстық бутербродтар. Қазір пісірілген шұжықты майонез салынған салаттарда жиі қолдана бастады. Біздің көптеген сатып алушыларымыз ашық отта ысталған шұжықтармен де тәжірибелер жасағанды ұнатады.

ШҰЖЫҚ ҚОСЫЛҒАН ОМЛЕТ

Құрамдастар:
зәйтүн майы - 1 шай қасық
шала ысталған шұжық - 150 г
сары май - 2 шай қасық
жұмыртқа - 3 дана
үгітілген қара бұрыш – татымына қарай
тұз – татымына қарай

ӘЗІРЛЕУ ТӘСІЛІ:

• Шұжықты тілімдеп тураңыз.

• Табада май қыздырыңыз, ара-тұра аударыстырып отырып, шұжықты 5 минут қуырыңыз. Майын алып тастаңыз. Табаны шетке қойыңыз.

• Басқа табаға сары май ерітіп, тұзбен шайқалған жұмыртқа қосып, дайын болғанда пісіріңіз.

• Шұжықты омлеттің ортасына салыңыз. Бұрыш пен тұз қосыңыз. Тағы бір минут күтіңіз.

• Басқа жақтағы табаны алып, еңкейтіңіз де, шұжықты омлетпен жабыңыз.

• Табаққа салып, омлеттің екінші шетімен ораңыз. Бірден қойыңыз.

ЫСТЫҚ БУТЕРБРОДТАР

Құрамдастар:
ақ нан (батон) - 1 дана
пісірілген шұжық - 100 г
шикі жұмыртқа - 1 дана
майонез - 1 ас қ..
ұнтақ жарма - 1 ас қ.
ақ пияз – татымына қарай
аскөк, ақжелкен - татымына қарай
сарымсақты кетчуп - татымына қарай
тұз - татымына қарай

ӘЗІРЛЕУ ТӘСІЛІ:

• Барлық құрамдастарды дайындаймыз.

• Ұнтақ жарма, жұмыртқа, тұз мен майонезді араластырып, жарма бөрткенше шетке қоямыз. 15 минутқа.

• Бұл уақытта шұжық, басты пияз, аскөкті ұсақтап тураймыз.

• Нан турап, оған кетчуп жағамыз. Дәл сарымсақ кетчупын, және дәл ақ нан. Басқалармен сондай дәмді болмайды.

• Біздің “тұздықты” “турамамен” араластырып, кетчупқа шай қасықпен саламыз, жайып, алдымен салмасы бар жағынан біраз май құйылған қызған табада қуыра бастаймыз, содан кейін аударып, нанды екінші жағын қуырамыз.

• Ләззат аламыз! Бұл үлестен 12 бутерброд шығады.

ШАЛҒАМ МЕН САУМАЛДЫҚ ҚОСЫЛҒАН ОКРОШКА

Құрамдастар:
салаттық қияр - 2 дана
ірі шалғам - 10 дана
ақжелкен немесе аскөк - 1 бау
жас саумалдық - 150 г
сарымсақ - 1 тіс
көк пияз (4-5 тал) - 5 дана
жұмыртқа – 4 дана
орташа мөлшерлі картоп - 3 дана
сәбіз - 1 дана
пісірілген шұжық - 300 г
айран - 1500 мл
су - 1 стақ.
қыша - 2 ш. қ.
тұз - 1 ас қ..

ӘЗІРЛЕУ ТӘСІЛІ:

• Барлық азық-түлікті әзірлеңіз. Мундирдегі картоп, сәбіз мен жұмыртқаны алдын ала пісіріп, суыту керек. Қияр, шалғам, саумалдық, көк пен көк пиязды жақсылап жуып, кептіріңіз.

• Картоп пен сәбіздің қабығын аршып, орташа текшелеп тураңыз. Осылай қияр мен шалғамды да турайсыз. Туралған көкөністерді кәстрөлге салып, окрошканы жинаңыз.

• Шұжықты текшелеп турап, кәстрөлге саламыз. Майсыз піскен сиыр етін қолдануға кеңес береміз. Осылай дәмдірек әрі пайдасы да көп. Жұмыртқаны тәрелкеде шанышқымен езіп, кәстрөлге жібереміз.

• Ақжелкен (аскөк), көк пияз бен саумалдықты турап, сарымсақтың бір тісін ұсақ үккіште үгітіп, бәрін жеке табаққа салыңыз.

• Туралған ақжелкенді (аскөк, саумалдық, көк пияз) және сарымсақты тұздап, езіп жіберіңіз. Аскөк жұмсарып, біраз сөл бөледі. Бұл шараның арқасында көк жұмсағырақ болады, окрошканың басқа өнімдерімен біртұтас қалыпқа түсіп, бетіне қалқып шықпайтын болады.

• Көкті қалған туралған азық-түліктің артынан жіберіңіз. Бәрінің үстіне айран құйып, араластырып, тұзын көріңіз. Жарты стақан суға қыша мен тұз ерітіп, оны да дайын дерлік окрошка құйылған кәстрөлге жіберіңіз. Бәрін араластырып, тым болмаса екі сағат тындырып қойыңыз.